menu
person
img

10:24
Батальйони просять... книжок!
Наша бібліотека розташована поруч із Дніпропетровським військовим шпиталем, де лікуються поранені в ході АТО українські бійці. Влітку цього року ми часто відвідували хлопців, для яких найважливіше було виговоритися, поділитися своїми думками, враженнями, своїм душевним болем, кожному з них було потрібно, щоб поруч були люди, які співчувають, які готові хоча б просто уважно, неквапливо, не перебиваючи тебе вислухати, почути, допомогти добрим, мудрим словом твоїй пораненій душі... Але бувало таке, що наших слів не вистачало, і ось тоді ми згадали про бібліотерапію, тобто лікування книгами, адже недаремно ще у давнину бібліотеку назвали "Аптекою для душі". Ми приходили до наших підопічних не самі, а з книгами, газетами, журналами. Згодом поступово одужуючі бійці ставали друзями для нас, люди у камуфляжній формі все частіше з'являлися у нас - на абонементі, в читальній залі, і ми помітили, з якою цікавістю,вдячністю та доброю довірою вони торкаються звичайних паперових сторінок, від шелесту яких ставало якось по-домашньому затишно.
Мимоволі виникали думки: "А як же ті хлопці, які зараз там, на Донбасі, на передовій, під прицілом снайперів, під посвистом куль, серед розривів снарядів та гранат? Хто вилікує їх душі, скалічені жорстокістю війни?"
Вихід був у тому, щоб книга прийшла й туди, адже вона так потрібна і може багато зробити - нехай навіть у короткі хвилини затишшя! 
І ми оголосили добровільний збір книг для бійців АТО серед жителів Дніпропетровська.
На заклик бібліотеки відгукнулися десятки, якщо не сотні, небайдужих містян. 
За відносно короткий термін було зібрано понад 4 000  примірників книг, серед яких видання художні, наукові, науково-популярні та навчальні. Левову частину книг складають класичні твори українських, російських та зарубіжних письменників: соціально-психологічні, історичні  романи,  фантастика та фентезі, детективи, поетичні збірки та багато іншого.  
Перед працівниками бібліотеки постало завдання не просто зібрати ці книжкові багатства, а й сформувати з подарованих видань своєрідні «бібліотечні подарункові набори» – найкращі та найбільш корисні за інформаційно-психологічним впливом книги з патріотичними сувенірами, власноруч виготовленими юними користувачами бібліотеки.  Це і зворушливі малюнки, короткі теплі листи, маленькі листівки, стрічки, прикрашені калиною, які стануть не лише своєрідними закладинками на сторінках книжок, а й надійною психологічною підтримкою для наших хлопців.
Література  була передана волонтерам громадської організації «Хто, як не я», які доправлять її до 2-го батальйону 93-ї окремої механізованої бригади, 39-го і 20-го батальйонів територіальної оборони та до 17-ї окремої танкової бригади.
Волонтери планують  ще й створення бібліотеки в координаційному центрі  «Допомога Дніпра»  для військових та  внутрішньо переміщених осіб. І у цій шляхетній справі працівники  «Свєтловки»  погодилися допомогти їм.
 
Дякуємо всім, хто долучився до цієї акції, яку продовжено, і кожен бажаючий може передати літературу працівникам
Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова за адресою:
вул. Комсомольська, 60,
з 10.00 до  18.00,
щоденно, крім суботи.
Контактний телефон: 744-88-77. 
Переглядів: 750 | Додав: methodist | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0