menu
person
img

09:52
"Паперовий тигр" показав зуби!
ПАПЕРОВА КНИГА ПРОТИ ЕЛЕКТРОННОЇ: ХТО КОГО?
Фанати електронних гаджетів стверджують, що паперові книги відходять у минуле, так само як канули в Лету такі носії інформації, як глиняні таблички, пергамент, берестяні грамоти і вузликове письмо. І дійсно, виникає відчуття, що бібліотеки стають анахронізмом. Адже тисячі томів, які раніше треба було збирати все життя, сьогодні викачуються з інтернету в один клік і спокійно вміщаються в одному рідереразмером із блокнот. Але... не поспішайте відмовлятися від паперових книг. Цілий ряд вчених прийшов до парадоксального висновку: гаджети програють папері по найважливішим параметрам.
ПАПЕРОВИЙ ТИГР ПОКАЗАВ ЗУБИ
Фахівці дослідницької компанії Nielsen Norman Group провели простий експеримент. Добровольцям запропонували прочитати один з коротких оповідань Ернеста Хемінгуея на різних носіях. Найшвидше здолали твір класика ті, кому дісталася паперова книга, їх показник в середньому склав 17 хвилин 20 секунд. Користувачі iPad витратили на 6,2% часу більше. А на читання того ж розповіді в електронній книзі пішло ще на 10,7% часу більше.
Але головне не це. Виявилося, що матеріал, прочитаний в папері, запам'ятовується і засвоюється краще, ніж історія, розказана кілобайтами і пікселями. Психолог Кейт Гарленд з Університету Лестера (Великобританія) запропонувала своїм студентам розібратися в скрутному тексті. Щоб ускладнити завдання, вона вибрала непрофільну дисципліну - економіку. З'ясувалося, що студентам, що читала фундаментальну статтю на папері, знадобилося перечитувати її меншу кількість разів, щоб розібратися в суті питання. Крім того, через кілька тижнів вони краще відтворювали головні аргументи і тези публікації.
А професор Ганні Манген з Університету Ставангера (Норвегія), працюючи з двома групами ліцеїстів, прийшла до висновку, що ця ж закономірність спостерігається не тільки при читанні наукових праць, а й при знайомстві з художньою літературою та публіцистикою.
Цікаві цифри наводить професор кафедри біології та екології людини Північного (Арктичного) університету Людмила Соколова, що дослідила психофізичні
основи читання. Виявляється, при читанні паперових книг ефективність виконання завдань у школярів на 7 відсотків вище, ніж при використанні гаджетів. Також група Соколової фіксувала фізіологічні реакції організму. З'ясувалося, що активність симпатичної нервової системи (вона збуджує діяльність серця) набагато сильніше виражена при читанні паперової книги - цей рівень підвищується на 31,68%. Електронна книга стимулює організм майже в два рази слабкіше - на 17,23%. Це означає, що текст в папері сприймається значно яскравіше і більшою мірою змушує співпереживати героям і розказаних подіям. До речі, саме тому не варто розраховувати, що використання рідерів прищепить дитині любов до читання. Історіям, прочитаним з електронного носія, набагато важче заволодіти його увагою.
АКСІОМА Жені Лукашина
У чому тут справа? Чому мозок більше любить працювати з паперовими книгами, ніж з електронними?
Анна Манген пропонує цікаве пояснення, яке буде дуже близько і зрозуміло якраз нашому читачеві. Пам'ятайте сюжет знаменитої новорічної комедії «Іронія долі, або З легкою парою!»? Він був побудований на тому, що Женя Лукашин, герой Андрія Мягкова, замість своєї типовий московської квартири на третій вулиці Будівельників, будинок 25, потрапив на точно таку ж, але в Ленінграді. Багато в чому це сталося тому, що квартали радянських новобудов були однакові і безликі. Так само як і сторінки електронної книги!
На думку Ганні Манген, механізм запам'ятовування тексту пов'язаний зі створенням так званої ментальної карти твору. Щоб визначити, на якій «полиці» у нас в голові лежить потрібна інформація, пам'ять користується серією підказок. Наприклад, треба згадати місце і обставини, де ця інформація була отримана. У ролі таких розпізнавальних знаків-підказок виступають тактильні відчуття від контакту з книгою, текстура сторінки, обкладинка та оформлення. Крім того, можливість гортати паперові сторінки дає мозку створити важливе відчуття об'єму твору - ми можемо подумки подорожувати сторінками. Все це створює унікальну «архітектуру» прочитаного, за якою мозок безпомилково відрізнить третю вулицю Будівельників (або один блок інформації) від іншої такого ж «кварталу».
Автор: Ярослав КОРОБАТОВ
Джерело: http://kp.ua/Default.aspx?page_id=71&city_id=&journal_num=260815
 
Категорія: Бібліотечно-книжкові цікавинки | Переглядів: 600 | Додав: methodist | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar